NIEUWS

Bijzondere samenwerking leidt tot ‘maatschappelijk verantwoorde dagbesteding’

28 juni 2023 | Door:  Kevin den Hartog

Ja, dagbestedingen voor mensen met een verstandelijke beperking zijn er meer. Maar de vorm die Koozie ervoor gevonden heeft, mag gerust uniek worden genoemd. Vier dagen in de week worden mensen met een beperking opgevangen. Die gaan vervolgens aan de slag met allerlei klusjes in Sterrebos, het kindcentrum in Oss met onder meer een basisschool en een peuterspeelzaal onder één dak. “De samenwerking en het enthousiasme zijn overweldigend”, zegt Karin Kragting die met Mirelle van Mook het initiatief in het leven riep.

De twee kennen elkaar al jaren, van een andere dagbesteding waar ze collega’s waren. “Door de grootte daar liepen we tegen steeds meer organisatorische dingen aan.
Daar konden we beiden niet meer achter staan. We waren fijne collega’s, we zagen elkaar ook weleens buiten het werk om. We zeiden dan wel eens tegen elkaar: ‘Dat kunnen wij ook, maar dan beter.’ We hebben onze banen opgezegd en we zijn het gewoon gaan doen.” Lachend: “Inmiddels zijn we geen collega’s meer, we zijn bijna met elkaar getrouwd zo vaak zien we elkaar! En dat bevalt heel goed.”

In september 2021 gaat Koozie van start, in een multifunctionele accommodatie in Lith. “Maar we lagen niet meer op 1 lijn met het bestuur van deze accommodatie.
Directeur Inge van Kindcentrum Sterrebos volgde ons via social media. Zij wist van ons kunnen en kennen. We deelden onze visie, missie en kernwaardes en dit leidde tot een heel fijne samenwerking. Sinds eind februari zijn we daarom actief in Kindcentrum Sterrebos in Oss.”

Pan soep maken voor de leraren

Deelnemers beginnen bij een jaar of achttien, negentien, tot aan hun pensioenleeftijd. “Regelmatig komen deelnemers stage lopen vanuit het speciaal onderwijs, De HUB-school, om te kijken of Koozie bij hun past. Onze mensen helpen met puzzelen,
met knutselwerkjes, met surveilleren, met fruit snijden voor de peuters en de BSO,
met jassen aantrekken… Eén keer in de week maken we een grote pan soep voor alle leraren. Dan gaan we met Koozie naar het winkelcentrum hier om de hoek om inkopen te doen. Eén deelnemer vindt het niet zo leuk om met kinderen te werken, die is verantwoordelijk voor de koffiekamer en het onderhoud van het koffieapparaat. We zien een heel mooie wisselwerking tussen kinderen en onze doelgroep. Er is voor veel kinderen geen mogelijkheid om met deze doelgroep in contact te komen. Onze missie is dat de doelgroepen elkaar ontmoeten en van elkaar leren.”


Mooie wisselwerking

Lukt dat? Karin: “Ja, beide doelgroepen van elkaar kunnen leren. Zo gaan onze deelnemers helpen in de klas. Dat draagt eraan bij dat ze zich nuttig voelen, ze draaien echt mee in de maatschappij en de kinderen zien dat mensen met een beperking heel gewoon zijn.”
Vier dagen in de week zijn de twee aan het werk in Sterrebos, van ‘s morgens negen tot
‘s middags vier. “We halen de deelnemers ook zelf op, dan rijden Mirelle en ik beiden een rondje. Dinsdag zijn we voorlopig nog gesloten.” De groep is bewust niet te groot.
Ook omdat Karin en Mirelle de enige medewerkers zijn. “We willen de drukte van Koozie ook goed thuis kunnen combineren.”

Uitgenodigd voor personeelsuitje

Niet alleen de kinderen zijn blij met Koozie, de school ook. “We zijn compleet opgenomen in het team. Dat maakt de samenwerking heel mooi en bijzonder. Er was personeelsuitje van de school. Daar was Koozie ook voor uitgenodigd, en dan zijn wij er natuurlijk bij.
We hoorden het pas nog: ‘Het is net of jullie al veel langer in onze school rondlopen.’
De samenwerking en het enthousiasme zijn overweldigend.” Ook ouders stonden er positief tegenover. “Er is een ouderavond geweest om de ouders van de school en van onze mensen bij de voorgenomen samenwerking te betrekken. Zij moesten ook weten wat ze ervan konden verwachten. We hebben geprobeerd het zo open mogelijk te houden.
En dat heeft gewerkt. Er zijn een paar kritische vragen gesteld, maar eigenlijk loopt alles heel vloeiend.”

Klant bij Alfa

Ook in de samenwerking met Alfa in Uden, de huisaccountant van Koozie.
“We hadden eerst een andere boekhouder, maar daar waren we niet tevreden over.
De ouders van Mirelle hebben een melkveehouderij en zijn tevreden klant bij Alfa.
Om deze reden zijn we overgestapt. Vooral belastingtechnisch heeft Alfa ons goed geholpen. Dat zijn dingen waar wij geen verstand van hebben. Nee, we hebben klantbeheerder Kevin den Hartog nog niet heel veel nodig gehad. Daar zijn we eigenlijk nog wat te klein voor. We zijn erg tevreden over de betrokkenheid van Kevin,
hij is geïnteresseerd. Hij heeft ons ook geholpen met het maken van keuzes met betrekking tot de verhuizing van onze locatie.En we zien trouw een ‘like’ van hem bij onze socialmediaberichten. We hebben al een heel wensenlijstje waar Kevin ons mee kan helpen als Koozie gaat groeien!”