KOOZIE VERHUIST NAAR OSS

OSS/LITH | Koozie Dagbesteding uit Lith heeft sinds een maand een nieuw onderdak gevonden in het gebouw van Kindcentrum Sterrebos aan de Verdistraat in Oss. Beiden zijn met volle tevredenheid een bijzondere samenwerking aangegaan.

Door Wilfred Reijntjes

Inge van Mook- Klein Douwel, directeur van Kindcentrum Sterrebos: “Ik sprak bij Koozie met Mirelle van Mook en Karin Kragting van Koozie en vertelde hen hoe graag ik zoiets als Koozie in mijn Kindcentrum wilde hebben. Dat leek me echt een enorme meerwaarde, want het is namelijk zo’n mooie vorm. Na oriënterende gesprekken met alle partijen zijn we gaan onderzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Het team van Sterrebos moest er natuurlijk ook achter staan, en het MT van Stichting Saam, waar Sterrebos onder valt moest goedkeuring verlenen. En niet te vergeten: De ouders van de cliënten van Koozie. Maar gedurende dit proces werd iedereen steeds enthousiaster, en bleek het echt een heel goed idee!”

Koozie is een kleinschalige dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking en/of met afstand tot de arbeidsmarkt. De werkzaamheden zijn afgestemd op de talenten en wensen van de deelnemer. Vanuit het uitgangspunt: Iedereen verdient een plek in de maatschappij.

Karin Kragting, samen met Mirelle van Mook eigenaar van Koozie, zegt: “ We zijn anderhalf jaar geleden in Lith gestart en merkten dat onze deelnemers een hele mooie wisselwerking met kinderen hebben. Onze deelnemers voelen zich in Kindcentrum Sterrebos zeer gewaardeerd en nuttig. Zij helpen en ondersteunen met verschillende activiteiten zoals het fruit schillen, de keuken bijhouden, koffie en thee schenken, computerles geven aan de jonge kinderen, op woensdag maken ze verse soep voor de teamleden, en nog veel meer activiteiten. Dat gaat echt hartstikke goed”.

Op dit moment draaien vier deelnemers van Koozie mee op KIndcentrum Sterrebos, en de kinderen zijn daar blij mee.
Inge zegt: “De kinderen waren al gewend aan onze gastheer Rogier, en staan daar heel open in. Ze kijken echt naar de persoon zelf, en kunnen dan bijvoorbeeld rechtstreeks vragen ‘Goh, waarom loop jij zo moeilijk.’ Die directheid en eerlijkheid worden enorm gewaardeerd. Dat is echt zo mooi om te zien.”

Mirelle en Karin van Koozie doen het vervoer nu nog zelf: “We halen ze ’s ochtends in de regio op, en om 09.00 uur zijn we dan op school. Meestal beginnen we dan eerst met een rondje door het Kindcentrum om te kijken wat er moet gebeuren die dag, en vervolgens gaan ze daar mee aan de slag. Het is zo mooi hoe dat allemaal samen gaat, hoe de deelnemers de kinderen helpen, maar ook andersom. De samenwerking en de wisselwerking gaan fantastisch.”

Inge: “We hebben vier kernwaarden op Kindcentrum Sterrebos: Plezier, vertrouwen, nieuwsgierigheid en rust. En dat matcht gewoon zo goed. Je mag zijn wie je bent, daar draait het om. Het past allemaal precies bij onze gedragsverwachting: Ik hoor erbij, net als jij.”

Koozie dagbesteding is aanwezig op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag. “Er is ruimte voor meer deelnemers en misschien kunnen onze deelnemers wel de lunch gaan verzorgen op het hoofdkantoor van SAAM*. Dat zijn mooie stappen die we nog gaan onderzoeken”, besluit Karin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *